Portada
Bienvenida

 

Processó de la Bona Mort a Barcelona
Autor: Topher Tours

El Diumenge de Rams passat, la nostra congregació va realitzar un any més la tradicional processó del Crist de la Bona Mort. Cal destacar que aquest any es complien deu anys des que es va recuperar la processó el 2014.

Abans de l'inici de la processó va ser beneït pel nostre consiliari Mossén Peio Sánchez, el nou sudari del Crist, confeccionat per Santiago Pérez i Gloria Codina, als quals volem agrair la seva dedicació i afecte dipositat en el projecte, el resultat del qual ha sobrepassat allò esperat com és normal als seus treballs. El sudari ha estat brodat en vellut vermell d'acord amb el color litúrgic del dia. Del mateix color s'estrenaven els faldons del pas, els quals han estat confeccionats per Susana Segura en un temps record i li han donat més vistositat. De la mateixa manera, l'ornament floral, un any més elaborat per Flors Carolina, s'ha adaptat a faldons i sudari, lluint  flors vermelles entre les de tonalitats ja habituals.

Benedicció del sudari

Destacar que la bandera de la Congregació, restaurada aquest any també per Susana Segura, lluïa crespó de dol en record a dues persones que havien compartit processó amb nosaltres en anys anteriors. D'una banda, Maria Jesús García, la que va ser sagristana de Santa Anna i que juntament amb el seu marit Juan Antonio García va ser una de les impulsores de la recuperació de la processó del Crist de la Bona Mort i de l'altra Manuel Garrido, l'únic sense sostre que des del 2017 havia processionat cada any a les nostres files, ajudant-nos a mostrar a la ciutat, aquests altres crists que actualment omplen els nostres carrers.

Paso, faldons i flors

Destacar que la bandera de la Congregación, restaurada este año también por Susana Segura, lucía crespón de luto en recuerdo a dos personas que habían compartido procesión con nosotros en años anteriores. Por un lado, María Jesús García, la que fuera sacristana de Santa Ana y que junto con su marido Juan Antonio García fue una de las impulsoras de la recuperación de la procesión del Cristo de la Buena Muerte y por otro Manuel Garrido, el único sin techo que desde 2017 había procesionado todos los años en nuestras filas, ayudándonos a mostrar a la ciudad, esos otros cristos que actualmente llenan nuestras calles. 

Sintecho Manel

Amb totes aquestes novetats i com és habitual la imatge del Crist de la Bona Mort va traspassar les portes de Santa Anna passades dos quarts de sis de la tarda a espatlles dels seus portants i sota els sons de la A.M. Confraria del Bon Amor de Tarragona. A la plaça de Santa Anna, a més de l'Agrupació Musical esperaven la imatge del Crist, les files de penitents, el Cor Són de l'Ànima pertanyent a la Confraria de Jesús Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors de Badia del Vallès, els Armats de Balaguer i membres de les ordres de Malta i Templers.

Cor de Badia a la sortida

Ordres Militars del Temple i Malta

A destacar aquest any que les files de penitents a més d'estar nodrides per germans i membres de l'Hospital de Campanya (usuaris i voluntaris), comptàvem amb una participació molt nodrida de feligresos de la parròquia de Betlem, amb el seu rector Mn. Adilson Tolentino al cap, presidint la processó.

Grup de Belen

Un cop interpretada la primera marxa, el cor Son de l'Ànima va interpretar la Saeta de Serrat. Acabada la mateixa els portants van deixar sortir tot el seguici al carrer Santa Anna alhora que retiraven les potes del tron ​​perquè pogués sortir al carrer que en aquell moment comptava amb molta afluència de públic esperant la sortida del Crist i que van proferir els primers vives i crits d'ànims als costalers.

Aquest any el seguici l'encapçalaven els Armats de Balaguer que han aportat moltíssim a la capçalera de la processó tant plàstica com sonorament, els seus moviments, la seva música i la totalitat del seguici que formaven han estat una grata novetat per a la processó d'aquest any.

Armats Balaguer sortida

Darrere seu la creu de guia de la Congregació i primer grup de Templers que obre el seguici, als quals li van seguir una fila molt nodrida de més de 60 persones amb hàbit, entre elles algun dels Sense Sostre, usuaris de l'Hospital de Campanya de Santa Anna, una cosa distintiva de la processó. Entre els penitents n'hi havia que portaven torxes i altres quadres que reflecteixen la tasca que a l'Hospital de Campanya es fa pels exclosos de la societat.

Quadre 1

Quadre 2

Darrere dels Penitents, va processionar l'Ordre de Malta i una altra representació de l'Ordre del Temple que ja donaven pas a la imatge del Crist de la Bona Mort a espatlles dels seus portants que un any més van fer una tasca impecable i van acomodar els seus passos a les marxes que va interpretar la A.M. Crist del Bon Amor de Tarragona. Mn. Peio Sánchez i Mn Adilson Tolentino, van acompanyar en tot moment la imatge del Crist de la Bona Mort.

Banda Bon Amor de Tarragona

Nen de la Banda Bon Amor de Tarragona

Seguint l'itinerari dels darrers anys, la processó va avançar per Portal de l'Àngel, Plaça Catedral i Carrer del Bisbe, on a les portes del Palau Episcopal va ser rebuda pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona Mons. Juan José Omella i el bisbe Auxiliar Mons. David Abadias. El Sr. Cardenna  va dirigir unes paraules als presents i molt particularment als portants.

Cardenal i Bisbe

Molt concorreguda aquest any la Plaça Sant Jaume al pas de la processó, que es va aturar en aquest lloc perquè el cor Son de l'Ànima dedicarà una peça més al Crist de la Bona Mort, cosa que es va repetir en deixar el Carrer Ferràn i entrar a Rambles, lloc on es va poder contemplar la longitud del seguici que s'iniciava amb els Armats de Balaguer i concloïa amb l'A.M Confraria del Bon Amor de Tarragona.

Armats Balaguer

Dones d'Armats

Banda Bon Amor de Tarragona

Després del pas per les Rambles la processó es va endinsar al carrer Santa Ana on hi va haver un moment de fraternitat entre músics i portants abans de tancar-se la processó cap a dos quarts de deu de la nit, a la seva església de Santa Anna.

Hi haurà temps de fer valoracions més tranquil·les i exhaustives, però la sensació en acabar la processó d'aquest any ha estat que s'ha realitzat la processó més completa des que el 2014 es recuperà la processó del Crist de la Bona Mort pels carrers de Barcelona. Agrair a tots els participants el seu suport i convidar-vos a seguir així en futures edicions.



© Congregación del Cristo de la Buena Muerte de Barcelona - 2017 Todos los derechos reservados